Marcus

Marc Terreur

Foto door Luk Stiens

Fijn dat je even langskomt. Zal ik wat over mezelf vertellen? Ik ben geboren in Sint-Niklaas op 29 september 1961, en mijn naam is Marc Terreur. Sommigen zijn me later Marcus gaan noemen, maar die keuze laat ik helemaal aan jou.

Ik zal ongeveer tien geweest zijn, toen ik met de hulp van mijn oudere broer mijn eerste akkoorden op steelstring onder de knie kreeg. Een paar jaar later volgde de overstap naar viersnaar, tot de dag van vandaag mijn favoriet instrument.

Nog in mijn tienerjaren begon ik de eerste aanpassingen aan gitaren te doen: zo kreeg mijn zwarte maple-neck Precision een extra pickup en andere elektronica, en het goedkoopste basje dat ik kon vinden moest van mij zijn frets afstaan. Bij gebrek aan informatie in die dagen was het allemaal nogal trial-and-error, maar ik moet zeggen dat ik daar enorm veel van heb geleerd.

In 1992 ontdekte ik per toeval, op drie kwartier rijden van mijn huis, het Centrum voor Muziekinstrumentenbouw in Puurs. Ik volgde er les van 1992 tot 1996, en sindsdien heb ik vele elektrische gitaren en bassen gebouwd (neus gerust even rond in de fotosectie, elders op deze website).

Mijn eigen zaak, Marcus Guitars & Basses, heb ik opgericht in 1995. Om in de beginjaren rond te komen heb ik herstellingen gedaan voor verschillende winkels in het Antwerpse en het Waasland, maar tegenwoordig werk ik enkel nog voor eigen rekening. Ik hou ervan om onafhankelijk te zijn. Maar de grootste muziekwinkelketen van België stuurt me nog altijd klanten door, als hun instrumenten ernstig reparatiewerk vergen.

Doorheen de jaren heb ik zonder te adverteren een ruime klantenbasis weten op te bouwen. Goede perskritieken hebben daar misschien ooit toe bijgedragen, maar het effect daarvan is klein en van korte duur. Ze zijn vooral leuk om te krijgen.

Nee, uiteindelijk spreekt het werk voor zich. Marcus Guitars & Basses moet het hebben van ervaring en vakmanschap. Ik maak er een erezaak van om nauwgezet te werken en mijn klanten (waarvan ik er vele als vrienden beschouw) een degelijke uitleg en inzicht te verschaffen. Dat is de basis. En blijkbaar vertellen jullie dat door. Bedankt daarvoor!

Uitleg en inzicht, dat vinden jullie ook in het Engelstalige boek en e-boek Understanding Guitars. Het bevat mijn verzamelde en geactualiseerde blogposts (eerder verschenen op www.understandingguitars.com) en is een absolute aanrader voor iedereen die bas of gitaar spelen ernstig neemt. Hier hou ik het bij één reactie: “I wish I’d had access to something like this 20 years ago.” Check de links hierboven voor meer.

Mijn eigen muzikale parcours is erg gevarieerd. Allerlei stijlen (en verschillende talen) passeerden de revue, maar dat ik me ooit aan kinderliedjes zou wagen, had ik zelf nooit durven voorspellen. Toch kwam eind 2016 mijn cd De Wondere Wereld Van Tucker Zimmerman op de markt, met een bonte verzameling frisse, grappige, ontroerende liedjes waar zelfs volwassen kinderen van genieten! En waartoe zoiets leiden kan: vandaag staan twee kinderverhalen van mijn hand online (meer daarover op de nieuwspagina). Een totaaloverzicht van mijn creatief werk is terug te vinden op www.marcterreur.com.

Maar natuurlijk zal ook in de komende jaren mijn core business blijven bestaan uit jullie afstellingen, reparaties en andere, vaak uitdagende opdrachten. Die doe ik nog altijd met evenveel goesting en enthousiasme als toen, in ’95. Dus wie weet: tot binnenkort in Sint-Niklaas?

Marcus geschreven